In haptotherapie ervaar je wie je bent, wat je beweegt en wat je belemmert.
Haptotherapie raakt
Daar waar problemen ontstaan tussen voelen, denken en doen biedt de haptotherapie ondersteuning en begeleiding. Er wordt aan den lijve voelbaar gemaakt wat er speelt. Je wordt geconfronteerd met wat je voelt en hoe je daar mee omgaat.
Je hoeft niet te léren voelen, wel leren om vanuit gevoel te léven; te reagéren op wat je voelt, er naar handelen. Tijdens de therapie ga je aan den lijve ervaren wat er speelt en wat je mogelijkheden zijn. Mogelijkheden kenmerken je en geven motivatie om jezelf te ontwikkelen.
Je kunt bijvoorbeeld voelen waar je moeite mee hebt, waar je naar verlangt, wat je mist. Dat kun je aangaan, accepteren, verwerken op basis van je mogelijkheden. Het is prettig je mogelijkheden te (her) kennen, van daaruit kun je in beweging zijn, je ontwikkelen.
Je mogelijkheden zijn aan den lijve voelbaar (te maken).
De therapeutische situatie is veilig en is afgestemd op jouw tempo. De haptotherapeut werkt vanuit affectief, bevestigend contact.
Voor wie ?
Haptotherapie is geschikt voor iedereen die ernaar verlangd zijn huidige gevoelsleven te verbreden en/of verdiepen. Het geeft ondersteuning bij lichamelijke klachten, relationele problemen en persoonlijke processen.
Je kunt denken bijvoorbeeld aan: verwerken van nare ervaringen, leren genieten, omgaan met teveel stress, burn-out processen, hyperventilatie, vrijheid voelen in contact maken, crisis tijdens zwangerschap, onvervulde kinderwens, problemen op werk of met je kinderen etc.
Het ontdekken wie je bent en wat je vermogens zijn vraagt aandacht en tijd.
Sessies
De totale therapieduur is per persoon verschillend en is afhankelijk van de vraag. In de eerste sessies wordt er stilgestaan bij de haptonomische benadering. Je ontdekt je eigen mogelijkheden en vermogens tot contact. De frequentie wordt na deze kennismaking in overleg bepaald.
Een sessie bestaat uit een combinatie van gesprek, oefeningen en “werken op de bank”. Een sessie duurt over het algemeen een uur.
- In het gesprek is er aandacht voor het onder woorden brengen van je gevoelens. Stilstaan bij wat je voelt en van daaruit de woorden laten opborrelen. Zodoende leer je letterlijk naar jezelf te luisteren
- Met oefeningen onderzoek je wat de invloed van de omgeving en de ander op je is. In verschillende posities en oefeningen ga je herkennen wat je beleving erbij is en wat je kunt ontwikkelen
- Werken op de bank betekent dat je op de behandeltafel ligt en aangeraakt wordt. Gerichte, affectieve aanraking verzacht, opent en laat je voelen wie je in wezen bent. Verborgen talenten, kracht, vitaliteit, inspiratie zijn aan den lijve voelbaar.
Haptotherapie in relaties
Een relatie is het toneel waarop we onszelf in contact met de ander ontmoeten. Langdurige relaties zijn aan verandering onderhevig. Hoe en óf de relatie in stand blijft is afhankelijk wat de inzet van beiden daarin is. Er is wel altijd ontwikkeling en afstemming nodig in een relatie. Soms kom je er samen niet uit en is het prettig om een derde mee te laten kijken en voelen. Het kan zijn dat je tot de conclusie komt dat je de relatie wilt stoppen. Het kan ook zijn dat veránderingen nieuwe inspiratie en betekenis aan een relatie geven.
Een derde, de therapeut, kan zeggen wat je elkaar niet meer kan zeggen, ziet mogelijkheden die voor jullie verstopt blijven, kan daar ‘rammelen’ waar je zelf niet (meer) aan wilt of durft…
- Helderheid krijgen in wat er speelt.
- Laten voelen wat je niet kunt zeggen
- (her)Ontdekken van mogelijkheden
- hoe staat het met de liefde voor elkaar?
Ook in de haptotherapeutische relatie therapie maken we gebruik van oefeningen om gevoelens tastbaar en/of zichtbaar te maken.
Haptotherapie bij problemen tijdens/rondom zwangerschap
Gevoels-contact is van groot belang voor mensen en zeker voor baby’s. De zwangere en haar partner zijn de eerste omgeving van de baby. De (fysieke) communicatie tussen hen heeft invloed op de groeiende baby. Zeker in verdrietige, boze en zware tijden is het van belang om contact te houden met de baby. Haptotherapie kan je daarbij ondersteunen.
Middels de haptotherapie wordt onderzocht hoe voor de baby een zo affectief en veilig mogelijke situatie gecreerd kan worden, ook daar waar de omstandigheden moeilijk zijn.
Situaties waarin het voor de zwangere en/of haar partner moeilijk is om aandacht te hebben voor de (ongeboren) baby of voor elkaar zijn indicaties voor haptotherapie.
- verwerking van een eerdere bevalling
- miskraam
- verlies van een dierbare
- overlijden van de baby
- relatieproblemen
- angst voor de bevalling