In vertrouwde handen spelen, voorbereiden, bevallen en opgroeien
- Samen spelenderwijs je kind leren kennen in de buik
- Wegwijs worden in het contact met z’n drietjes
- de samenwerking als toekomstige ouders verkennen en verdiepen
- Houdingen en oefeningen om samen thuis te doen
- voorbereiden op bevallen en ieders rol daarin
- Aandacht voor de periode na de bevalling
het nieuwe leven verwelkomen
Problemen en/of crisis tijdens de zwangerschap vragen een haptotherapeutische begeleiding, lees verder bij “haptotherapie in relatie’s en haptotherapie tijdens de zwangerschap”
De begeleiding:
Het is een persoonlijke begeleiding voor ouders en kind. In de begeleiding wordt praktisch gewerkt. Je onderzoekt verschillende manieren van contact maken en hoe je elkaar daarmee aanspreekt. Wat is prettig, wat heb je nodig, waar ontspan je van, wat geeft zelfvertrouwen?
Voor het kindje is dit affectieve contact, in de fase waarin alles wordt ‘aangelegd’, essentieel. Die ervaring wordt opgeslagen in de cellen als het ware.
Je raakt vertrouwd met je kindje en elkaar als ouders. Gezamenlijk kun je in vertrouwen de bevalling tegemoet zien en je kind verwelkomen.
Zijn jullie al ouders dan kan er ruimte gemaakt worden om ook eens met de broertjes en zusjes samen een sessie mee te maken.
Aandachtspunten:
- Kennismaken, met elkaar en de haptonomie
- Het dragen van het kindje in de buik/ schoot
- Ruimte maken voor de baby en elkaar
- Pijn en ongemak; hoe ga je ermee om? Wat heb je nodig?
- Onderzoeken en oefenen van houdingen om te spelen, koesteren, loslaten, samenzijn, baren
- Aandacht voor de periode na de geboorte
- Na de bevalling is er aandacht voor de baby, het geboorteverhaal, de vrouw en haar lichaam, houdingen om de baby te dragen en voeden
De Sessies:
De begeleiding wordt qua frequentie en inhoud in overleg afgestemd op individuele behoeften en wensen van de partner de moeder en het kind. Om een idee te geven; De begeleiding begint meestal rond de 20ste week van de zwangerschap. De sessies duren ongeveer een uur per keer met een frequentie van eens in de drie weken. Een week of zes na de bevalling wordt de begeleiding afgerond.
- Iedere sessie begint met een gesprek waarin aspecten van de zwangerschap en bevalling aan de orde komen
- We onderzoeken vervolgens wat verschillende benaderingen, aanraking en houdingen met je doen en hoe je kindje daarop reageert
- Eenmaal gevonden wat voor ieder prettig is nemen we de tijd om die ervaring te laten bezinken en ervan te genieten