Haptonomie betreft ons vermogen tot voelen, aanvoelen, doorvoelen.
Tijdens onze groei in de buik en de eerste tijd daarna zijn we ‘voelers’. We ontwikkelen ons tot voelende én denkende wezens én kunnen ons daarvan bewust zijn. We starten ons leven als voelend mens met een schat aan mogelijkheden, die we gaandeweg ontplooien. Idealiter groeien we naar steeds vollediger onszelf zijn, uniek en in contact met alles om ons heen. Haptonomie houdt zich bezig met deze (contactuele) eigenschappen van het mens zijn.
Gemoeds contact
In de haptotherapie kun je de verschillende gedaantes van contact leren kennen. In de eerste instantie wordt in de therapie het voelen van contact voornamelijk lichamelijk benaderd: Leren gewaarworden van hetgeen er in je lijf gebeurd in contact met je omgeving. (lichaamsbewustzijn, ruimte en grenzen herkennen, eigen tempo voelen).
Vervolgens kun je leren zorg te dragen voor ‘het gevoelde’ en daar ook consequenties aan verbinden. Met andere woorden leren ‘navigeren op gevoel met gebruik van je verstand’. Voor wie zich niet meer gewaar is wat er gevoeld wordt moet louter navigeren met verstand, en dat blijkt tekort te schieten.
Het gemoeds-contact overstijgt het lichamelijke en is specifiek haptonomisch.
Het is een affectief bevestigend, wederzijds contact. In de therapie wordt geoefend jezelf te blijven binnen dat contact. De haptotherapeut gidst de client in het waarnemen van zichzelf. Zodoende ontwikkelen zich autonomie en authenticiteit.
Haptotherapie
In Nederland heeft men de haptotherapie, de toegepaste vorm van Haptonomie, ontwikkeld. Er zijn verschillende opleidingsinstituten (zie links). Om de kwaliteit van de Haptotherapie te waarborgen heeft de VVH (vereniging van haptotherapeuten) haar leden gekwalificeerd tot GZ-haptotherapeuten. Dat wil zeggen dat zij medische en psychosociale basiskennis onderhouden.
Zwangerschapsbegeleiding
Ook de haptonomische Zwangerschapsbegeleiding heeft zich in Nederland verder ontwikkeld en is bekend bij verloskundigen. Er is de vereniging haptonomisch zwangerschapbegeleiders de VHZB (www.VHZB.nl).